În prima zi de sterilizări la Agigea, primul venit a fost nea Vasile. A ajuns la noi cu noaptea în cap și cu două genți pe umăr. Într-una dintre genți o avea pe Cora, cățelușa care ”a fătat o dată, dar gata, nu vreau să se mai chinuie”.

Nea Vasile este un fel de Paris Hilton la Agigea, adică se plimbă zilnic cu aceeași plasă pe umăr, iar în plasă este mereu un câine în miniatură, Cora. Parcurg așa zeci, sute de kilometri, iar Cora a învățat lumea și a mirosit universul datorită lui nea Vasile, care o ia cu el peste tot, în timp ce-i șoptește vorbe de alint în urechea stângă. Uneori, Cora are capul ascuns complet în plasă și atunci pare că nea Vasile vorbește cu un prieten imaginar pe care îl ține ascuns în sacoșa de rafie.

După sterilizare, Anca i-a zis lui nea Vasile să o țină pe Cora într-un loc ferit și călduros în prima noapte, de preferat în casă, până își revine. Deși e evident că nea Vasile ține la Cora ca la ochii din cap, în multe locuri din provincie încă nu se concepe așa o grozăvie cum este un câine ținut în casă. Nea Vasile protestează încetișor, parcă rușinat de ce zice:
– La noi nu se bagă câinii în casă, doamna doctor.

Doamna doctor nu insistă, dar îi zice tăios că, în condițiile astea, poate n-o iubește pe Cora atât de mult pe cât pretinde.

Nea Vasile ridică din umeri, o ia pe Cora și se îndepărtează. 50 de metri mai încolo, face stânga împrejur și-l vedem întorcându-se. Vine țintă la Anca și-i spune:
– Bine, doamna doctor, o s-o bag în hol, o pun pe un covoraș.
Anca îi zâmbește. Noi, cei care asistam la scenă, vedem cum ochii lui nea Vasile se umezesc. Tot el insistă, rugător, cu un mugure de disperare în glas:
– Să nu rămâneți cu impresia că sunt un om rău, doamna doctor!
Atunci Anca îl ia în brațe și-i zice:
– Nu credem, nea Vasile. Se vede că sunteți om bun.

Mentalitățile chiar pot fi schimbate, iar oamenii buni chiar există. Totul este să fie cineva acolo care să-i încurajeze să-și vadă bunătatea din ei și s-o lasă să iasă, pentru ca lumea din jur să se poată bucura de ea.

Sterilizările sunt extrem de importante, dar nu suntem aici doar pentru ele. Suntem aici și ca să îi ajutăm pe oameni să fie mai buni cu prietenii lor.

Share this post