Noi, cei de la Animal Society, lucrăm cu câini de rasă comună de foarte mulți ani. Salvați, adoptați și dresați de noi, ei au devenit câini desăvârșiți de terapie, schimbând viața unora dintre cei mai vulnerabili membri ai societății, copiii cu nevoi speciale și vârstnicii instituționalizați.

Câinii noștri au avut parte de o pregătire specială, dar noi știm că toți câinii pot schimba vieți, dacă li se dă o șansă. Trăim cu convingerea și ne bazăm pe faptul că, dacă mai mulți oameni ar decide să adopte – și nu să cumpere – un câine, dacă ar conștientiza beneficiile adopției.

Iată, așadar, câteva dintre ele:

  1. Un câine adoptat e un câine salvat – cei mai mulți iubitori de animale își doresc nu doar să aibă un animal de companie, ci și să poată ajuta animale. Adoptând un câine, îl poți salva de la o viață petrecută, în mare parte, într-un padoc dintr-un adăpost cu zeci sau sute de câini. Câinii din adăposturi tânjesc permanent după libertate, afecțiune și atenție individuală, iar îngrijitorii, din motive obiective, nu le pot satisface aceste nevoi decât într-o mică măsură.

  1. Oferi o șansă unui câine al străzii – în România, există adăposturi de câini de stat și adăposturi private. În majoritatea adăposturilor de stat, dacă un câine nu este adoptat în termenul legal de 14 zile, acesta e eutanasiat, conform legii. Astfel, se eliberează un loc care se poate dovedi o anticameră a morții pentru un alt câine ajuns în adăpostul respectiv. În adăposturile private, câinii sunt găzduiți, de regulă, pe viață, astfel încât locurile se eliberează atunci când un câine moare sau este adoptat. Astfel, ori de câte ori un câine dintr-un adăpost își găsește o familie, un câine al străzii primește o șansă la o viață mai bună.

  1. Combați comerțul ilegal cu animale de companie – se estimează că în România există peste 10 milioane de companie, una din patru familii având un câine. Există, așadar, o cerere foarte mare, iar, pe fondul acesteia, comerțul ilegal cu animale de companie a explodat. Platformele online sunt pline de anunțuri cu animale de rasă drăgălașe la prețuri modice, dar care sunt crescute în condiții deplorabile și vândute nevaccinate, multe îmbolnăvindu-se sau chiar decedând la scurt timp de la achiziționare. Vânzătorii ilegali dispar apoi fără urmă, iar cumpărătorii rămân cu inima frântă și cu facturi mari de la veterinar. Cu fiecare câine adoptat dintr-un adăpost, un animal este salvat de la comerțul ilegal cu animale, fiindcă în acest domeniu, ca în oricare altul, cererea influențează oferta.

  1. Este gratuit – nu am pus acest motiv pe primele poziții pentru că, deși adopția este o procedură gratuită, deținerea unui câine implică anumite costuri, de la cele legate de hrană și de starea de sănătate la altele. Acest lucru este valabil indiferent că vorbim de câini adoptați sau de câini cumpărați. De remarcat însă că cei din adăposturi sunt deja microcipați, deparazitați, vaccinați, sterilizați și cu controale medicale la zi. Orice persoană care dorește să aibă un câine trebuie să ia însă în calcul aspectul financiar, tot așa cum trebuie să se gândească bine dacă dispune de spațiul și timpul necesare pentru a-i oferi animalului de companie o viață fericită.

  1. Câinii din adăpost sunt metiși – iar acesta e un lucru bun! Majoritatea câinilor care ajung în adăposturile din România sunt câini de rasă comună, numiți și „maidanezi” sau „metiși”. Acești câini au un fond genetic bun, mai puține probleme de sănătate și, deseori, o speranță de viață mai mare. În urma traiului în stradă, cei mai mulți dintre ei sunt echilibrați și adaptabili. Nu în ultimul rând, fiecare câine de rasă comună este un câine unic, fizic și comportamental, un câine cu totul special, care poate fi al tău.

  1. Adopția îți face bine – viața alături de orice animal de companie, adoptat sau nu, vine cu diverse beneficii privind sănătatea ta psihică și fizică (găsești un articol despre asta la noi pe site, aici), dar faptul că salvezi un animal adoptându-l nu poate decât să-ți facă bine, reprezentând un beneficiu în plus. Din păcate, trăim vremuri în care distanțarea socială a devenit dezirabilă, iar compania unui animal este mai prețioasă ca oricând, deși acest lucru nu trebuie să reprezinte, în sine, un motiv de a adopta.

Te lăsăm pe tine să descoperi punctele 7, 8, 9, 10…

Share this post