Exploziile devastatoare care au avut loc pe data de 4 august în portul din Beirut au cutremurat lumea întreagă. Sute de oameni au murit și mii de oameni au fost răniți. Peste 300.000 de oameni și-au pierdut casele.

Produsă pe fondul unor tensiuni politice și economice accentuate, tragedia a fost pusă pe seama corupției clasei politice și a dus la manifestații care au culminat cu demisia guvernului. În plus, Beirutul se confruntă acum și cu o criză sanitară din cauza distrugerii mai multor spitale și a numărului mare de victime ale exploziilor, dar și ale epidemiei de coronavirus.

Animalele din Beirut au plătit, la rândul lor, un preț teribil. Numeroși voluntari și organizații nonguvernamentale locale s-au mobilizat pentru a ajuta animalele afectate de explozii. Printre ele s-a numărat și organizația Animals Lebanon, care, copleșită de situație, a solicitat ajutorul organizației internaționale Four Paws. Aceasta a răspuns imediat solicitării, trimițând la fața locului o echipă de salvare condusă de dr. Amir Khalil.

Din echipa de intervenții Four Paws au făcut parte și Anca Tomescu și Gabriel Ignat, medici veterinari în cadrul asociației Animal Society. Alături de colegii lor de la Four Paws, aceștia au acordat asistență medicală de urgență animalelor rănite și au ajutat la eliberarea celor prinse sub dărâmături. Totodată, echipa a sterilizat și vaccinat antirabic animalele din zona afectată de explozii.

La scurt timp de la sosirea echipei Four Paws la fața locului, Beirutul a intrat în carantină totală. În ciuda acestui fapt, misiunea a continuat. Mai mult, Cristina Bijnea și Aurel Iancu, alți doi membri ai echipei Animal Society au plecat spre Beirut, unde au oferit asistență medicală în cadrul unei clinici mobile instalate pe o stradă din apropierea locului unde s-au produs exploziile.

Share this post